Foto Mats Samuelsson

Växjös näringsliv har en jämn balans mellan den tillverkande sektorn, den företagsstödjande sektorn och ortsnära tjänster. Näringslivet kännetecknas av många små företag med god konkurrenskraft och lönsamhet. Sett till antal anställda är detaljhandel, partihandel och bygg de största branscherna.

Skog och trä är starka profilområden med forskning i framkant och framgångsrika företag som Södra skogsägarna och Rottne Industri som goda exempel. IT/Telekom utgör ett starkt profilområde och här finns bland annat kända företag som IST, Visma och Fortnox. Även verkstadsbranschen i Växjö har ovanligt hög lönsamhet och tillväxt, mycket tack vare kommunens största företag Volvo C.E.

Växjö har ett högt rankat företagsklimat och bra logistiskt läge med närhet till järnväg, riksvägarna, flygplats och hamnen i Karlshamn.

Växjö kallas Europas grönaste stad och kommunen har en stark och tydlig miljöprofil. Bland annat har kommunens träbyggnadsstrategi gjort Växjö till en av de främsta städerna i Sverige på träbyggnation – något som också gav kommunen utmärkelsen Årets Trästad 2019.

Universitetsstaden Växjö utbildar människor inom många olika områden och är en klart bidragande del till den kontinuerliga påfyllningen av kunskap i kommunen och regionen.

Näringslivschef
Fredrik Lindblad
0470-414 02
0708-17 34 06
fredrik.lindblad@vaxjo.se
Västra Esplanaden 18, Växjö