En världsledande sågverkskoncern – byggt av redigt folk
Tredjedag jul. Klockan är snart tre. Santhe Dahl har rest från julfirandet i Småland för att rädda sågverken. Banken måste gå in, annars går allt förlorat. Allt som byggts upp av flera generationer. Men där och då, på Kreditbankens kontor i Uppsala, hamnar en signatur på ett papper som gör att krisen är avvärjd. Och nu, fyra decennier senare, är Vida Sveriges största sågverkskoncern – med hjärtat kvar i Alvesta.
Åker du förbi Alvesta med tåget kommer du nästan garanterat se godsvagnar med vita rektangulära paket, märkta med Vida. Där under plasten finns skogens skatt: Trä. De sega, småländska träden blir till konstruktionsvirke som hela världen bygger med. Här finns förmågan att omvandla resurser till något värdefullt.
Vida är en symbol för den småländska handlingskraften som definierar hela vår region. Att vi alltid kan åstadkomma mer, prestera mer, vara ännu lite smartare och göra ännu lite bättre affärer. Det sitter i ryggraden på smålänningarna, och det är inbyggt i genetiken i Vida.
”Vi vände till och med på blyertspennorna för att de skulle vara längre”
Det finns många drivande krafter genom Vidas historia – småländska entreprenörer och redigt folk. Två personer har varit med och byggt upp Vida till den stora koncern den är idag: bonnapojken Santhe Dahl och disponentsonen Christer Johansson, uppväxta i varsin by på varsin sida om samhället Moheda.
Santhe fick lära sig tidigt vikten av att göra klart saker. Som bonnapojk var det extra viktigt. Kommer regnet imorgon så jobbar man färdigt med skörden idag – man gör klart det man håller på med.
Trots Santhes och Christers olikheter i bakgrunden skickade föräldrarna med de småländska värderingarna: man ska vara sparsam, flitig och visa hänsyn. Något som har alltid har genomsyrat Vida.
”Vi vände till och med på blyertspennorna för att de skulle vara längre. Samtidigt trivdes vi med varandra. Och vi hade kul. Vi hade ju jätteroligt. I 40 år hade vi kul, varenda dag”, säger Santhe Dahl, tidigare koncernchef och idag ordförande i Vida-koncernen.

Europas snabbaste hyvleri finns i Småland
Inom skogs- och träindustri möts traditionellt hantverk med modern innovation. Och det är något som hela världen bygger vidare på – av Vidas produktion exporteras hela 88 procent av deras sågade trävaror.
”Digitaliseringen har satt fart på mycket. När jag började på Vida 1977 sågades 5 000 kubik per år på sågverken – nu är det 10 000 kubik per dag. Vi har Europas snabbaste hyvleri på sågverket i Vislanda”, säger Santhe. ”Det är bara fantasin som begränsar utvecklingen. Möjligheterna tar inte slut. Det är ett fantastiskt material vi håller på med.”

Redigt folk ger stora värden
Förutom Santhe och Christer står tusentals personer från flera generationer bakom Vidas framgång. Under sin tidiga expansion på 1900-talet var de noga med att rekrytera ”redigt folk”, ordentliga personer med rätt värderingar som har bidragit till en stark företagskultur som fortfarande lever.
I generationer har smålänningarna visat att små medel kan skapa stora värden – från blyertspennor som vänds för att räcka längre till innovationer som sprider skogens resurser ut i världen. Och i hjärtat av allt, kvar i Småland, finns samma anda av klurighet och beslutsamhet som en gång räddade sågverken den där julhelgen 1983.
